Strona 3 z 4

:
03 września 2007, 21:50 - pn
autor: RoninUsagi33
Ja spotkałem kulki ale z ryżu panierowanego w tempurze ze śliwką ume w środku lub bez.
Macza się taką kulę w sosie sojowym i zajada.
Smacznego

:
05 stycznia 2008, 01:58 - sob
autor: Orin
Witam

Ja mam takie pytanie co do onigiri. Mozna je robić ze zwykłego ryżu czy trza mieć jakiś inny rodzaj??

:
05 stycznia 2008, 20:05 - sob
autor: kicek
Oczywiście najlepszy jest oryginał, ale ostatnio pojawił się włoski w ćwierć kilowych paczkach,dość kleisty
Wg mnie jak lekko potraktujesz wałkiem normalny ryż i pogotujesz go około pół godziny to też nabierze odpowiedniej kleistości.

:
05 stycznia 2008, 21:41 - sob
autor: Orin
Kupilem dzis w Tesco

ryz do Sushi niby z Japonii i takie tam wiec chyba tego uzyje, jesli bedzie onigiri lepsze


:
05 stycznia 2008, 21:46 - sob
autor: kicek
smacznego

:
08 stycznia 2008, 18:24 - wt
autor: Orin
Dzieki bardzo

Hmm wyszlo hmm jak na 1 raz calkiem dobrze

Troszke ryz chyba zrąbałem no ale trudno

I tak dobre bylo xD

:
08 stycznia 2008, 22:52 - wt
autor: kicek
Pamiętaj ,ze najważniejsze to czas gotowania ryżu. Proste nie? Trzeba do niego zaglądać a nie na wyczucie jak mama radzi. Trzeba smakować czy już ma odpowiednią lepkość. Sam musisz zdecydować jaki chcesz czy bardziej kleisty czy mniej, metodą prób i błędów na pewno dojdziesz który najlepiej będzie Tobie smakował

:
10 stycznia 2008, 13:06 - czw
autor: olusia
Mam pytanie a propo tych kulek...zna ktos moze przepis na kulki na słodko... byla bym bardzo wdzieczna
Onigiri juz robilm...spodziewalam sie innego rezultatu


:
10 stycznia 2008, 21:16 - czw
autor: kicek
Wiesz co Olusiu , nawet kiedyś sfilmowałem jak robili coś takiego. Z tego co pamiętam to ryż na gorąco ubijali na masę tak,a ciągliwą w drewnianej dzieży drewnianymi jakby młotami, a pozniej otaczali to czekoladą. natomiast jeśli chodzi o wewnętrzny słodki farsz, to trzeba uważać nie wiem jak zareaguje z gorącym ryżem. Myślę, że z kawalkami owoców to można próbować, użyj sosu słodko - kwaśnego do sushi i może jakoś to będzie. Próbuj i błądż, aż trafisz na swój smak


:
11 stycznia 2008, 12:07 - pt
autor: olusia
Wielkie dzieki, podoba mi sie ten przepis

tylko mam jeszcze pyt. a propos tych owoców... czy moze pamietasz jakie... bo jakoś sobie np. banana nie wyobrazam z ryzem
Czy ryz ma byc słodki??

:
11 stycznia 2008, 13:45 - pt
autor: kicek
Myślę , że........ niezbyt pamiętam. na pewno chińskie jabłka, banan? czemu nie ale będzie się maślił. Cytrusy raczej nie , a juz coś klapka się otwiera.
Może być candyzowana wiśnia, li czi, takie małe różowe owocki, tylko wyciągnij pestkę i obierz skórę. Wiesz co oni mają takie wisienki na kwaśno-słodko-ostro, dodają to do sushi , deserów i właściwie do wszystkiego. kawałki jabłka i wszystkie małe owoce wg. mnie powinny pasować. jeśli chcesz mieć bardziej swojski smak to dodaj odrobinę cynamonu. jak chcesz mieć ryż kolorowy to do niego daj parę kropel słodkiego sosu sojowego. no na teraz to chyba tyle pytaj sie jeszcze jak masz wątpliwości

:
14 stycznia 2008, 20:40 - pn
autor: olusia
Brdzo dziekuje za pomoc

, pewnie nie dlugo biore sie do robienia. Jak zrobie to opowiem


:
19 stycznia 2008, 14:54 - sob
autor: Orin
Robiłas juz onigiri na słodko?? Jak tak to pisz co i jak i jak wrazenia

Re: Kulki Ryzowe

:
25 września 2008, 20:17 - czw
autor: Natalia
Jutro robię pierwszy raz onigiri
Odnośnie tych na słodko pomyslalam sobie, ze lekko podduszone jabłko by było dobre

Re: Kulki Ryzowe

:
29 sierpnia 2009, 21:59 - sob
autor: Usagi-chan
Masz na myśli onigiri?Jeśłi chcesz na nie przepis daj znac na GG 4834889.Wyślę Ci przepis
