pawelwiktorek pisze:dzięki wielkie , w sumie tak sobie myślałem że mogę sobie znaleśc na poczatek prace w europejskiej kuchni a potem pomału w japońskiej bo moją pasją jest kuchnia japońska , a może wiesz coś jak załatwi enie na prace , niechcę tam studjowac studiowałem w polsce , tylko pracowac czy to proste , czy nie
Trudne, bardzo trudne. Ale nie niemożliwe. Najlepiej znaleźć sobie pracę przed wyjazdem, bo tylko tak można dostać wizę pracowniczą. Można też jechać w ciemno, znaleźć pracę i potem starać się o wizę, ale by ją uzyskać i tak trzeba będzie z Japonii wyjechać i wrócić jeszcze raz.
Wydaje mi się, że na pracę w restauracji w Japonii, gdzie serwuje się japońską kuchnię, nie masz żadnych szans. Nie ważne, jak dobry byś był. Opór mentalny i wystarczająca ilość japońskich kucharzy do zatrudnienia uniemożliwią ci znalezienie takiej pracy. Brutalne to, ale prawdziwe. Japończycy przykładają wagę do takich rzeczy i gaijin w kuchni robiący tempurę, czy zupę miso nie wpisuje się w ich światopogląd.