Czy Japonczycy byli miesozerni??

Wszystko co związane z historią Japonii

Czy Japonczycy byli miesozerni??

Postautor: Novic » 09 stycznia 2005, 00:33 - ndz

no wlasnie, czy w dawnej Japonii jedzono jakiekolwiek mieso oprocz ryb:?: :? :?
Everybody want some paper
That's why we're fighting over paper
And when you die, I can bet you'll die tryin' to get some paper
Awatar użytkownika
Novic
 
Posty: 161
Rejestracja: 08 stycznia 2005, 18:56 - sob
Lokalizacja: stąd


Postautor: Kelly » 09 stycznia 2005, 13:18 - ndz

Chyba niespecjalnie, skoro podręczniki japońskiego savoir vivre’u jezuity ojca Alessandro Valignano ‘Sumario’ oraz ‘Historia del Principio’ wspominały o tym, ze mnisi powinni zrezygnować ze hodowli kóz, świń oraz zabijania krów, bowiem, jak napisał ‘Japończycy z wielka odrazą mięs jakichkolwiek spożywać się wzbraniają’. Ojciec Valignano przybył do Japonii w 1579 roku i próbował zreformować placówkę jezuitów zmieniajac ją na sposób japoński. Kazał swoim mnichom przejść na dietę złożoną z ‘ryb solonych bądź surowych, limon, ślimaków morskich i temu podobnych gorzkich lub słonych specyałów”.
Kelly
Straż Przyboczna
 
Posty: 583
Rejestracja: 04 października 2004, 13:07 - pn
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: Hatamoto » 09 stycznia 2005, 13:53 - ndz

Oczywiście podstawą diety Japończyków był i jest nadal ryż. Tak jak zauważył Kelly, nie jadali oni mięs czerwonych. O pierwszych misjonarzach mówili, że śa barbażyńcami, bo jedzą krowy. Zato chętnie spożywali chyba też drub oraz oczywiście wszelki możliwe rośliny morskie oraz owoce moża.
Gdy forma zewnętrzna stwarza możlwość, treść przyjdzie aby ją wypełnić
Awatar użytkownika
Hatamoto
Straż Przyboczna
 
Posty: 264
Rejestracja: 29 września 2004, 20:18 - śr
Lokalizacja: Dublin

Postautor: shirokaze » 09 stycznia 2005, 15:55 - ndz

Ja oczywiście podeprę się autorytetem pana L. Frederic'a, który dośc dokładnie opisał sprawy odżywiania się Japończyków.

"...Istniały jednak ogromne różnice w sposobie odżywiania się óczesnych Japończyków, zależnie od tego do jakiej warstwy społecznej należeli[...]
Arystokraci z Kyoto mieli inne gusty niż ludzie prości a zwłaszcza wojownicy: mianowicie skrupulatniej stosowali się do buddyjskich zakazów spożywania mięsa, jadali natomiast ryby[...] Chociaż mięso nie było pożywieniem godnym ludzi szlachetnie urodzonych, niektórzy z nich przepadali za nim. Jadali je czasem po kryjomu. [...] Meigetsuki pod datami 10 grudnia 1227 i 30 września 1230 pisze, że niektórzy szlachetnie urodzeni panowie schodzili się i jedli żurawie, przepiórki i inne ptaki (a jak głosiła plotka, także króliki i borsuki)"

L. Frederic - Życie codzienne w Japonii w epoce samurajów (1185-1603)
shirokaze
Straż Przyboczna
 
Posty: 809
Rejestracja: 03 października 2004, 11:44 - ndz
Lokalizacja: Forgotten Capital

Mieso

Postautor: tenjin » 15 sierpnia 2006, 05:08 - wt

Z tego co ja wiem zwyczaj jedzenia mięsa czerwonego oraz produktów mlecznych (jak i szeregu innych produktów) zacząl sie dopiero w epoce Meiji
w trakcie przenikania na szersza skale wzorców europejskich.Napewno w początkowym okresie fascynacja na kulture zachodnią pojawiła sie chec nasladowania europejsczykow w roznych aspektach zycia.
Slyszalem tez ze pojawila sie konsumpcja owocow na szersza skale.
Zreszta zwyczaje kulinarne napewno zalezaly wczesniej od statusu spolecznego.
Z tego co wiem to był kiedys dawno (bodajze w Heian ale nie dam glowy) zabraniajacy chlopom jedzenia ryb , zoobligowani byli oni ryby z połowu oddawac na sprzedaż (a raczej haracz :D )
Awatar użytkownika
tenjin
 
Posty: 10
Rejestracja: 01 kwietnia 2006, 00:07 - sob
Lokalizacja: Kraków

Postautor: Yatchan » 16 sierpnia 2006, 13:46 - śr

Niejedzenie mięsa to także wpływ nauk buddyzmu, który tego zabrania. Zakaz nie dotyczy ryb i ptaków. Do dzisiaj zające i króliki liczy się z klasyfikatorem -wa, tak jak ptaki - sprytne obejście zakazu :)
Yatchan
 
Posty: 10
Rejestracja: 04 lipca 2006, 16:52 - wt


Wróć do Japonia kiedyś

cron