Strona 1 z 2

praca w kuchni

Post: 26 sierpnia 2008, 23:51 - wt
autor: pawelwiktorek
witam czy może ktoś się orientuję w temacie praca w kuchni w japońii . Mieszkam i pracuje w Londynie od paru lat już w japońskich restauracjach to co mogłem nauczyć si ew Londynie już się nauczyłem chciałbym sprobować prawdziwej japońii , mówie po angielsku i komunikatywnie po japońsku to znaczy umiem sie dogadać na kuchni , wiec co o tym myślicie może ktoś ma jakiś kontakt

Re: praca w kuchni

Post: 27 sierpnia 2008, 07:11 - śr
autor: s_k
pawelwiktorek pisze:witam czy może ktoś się orientuję w temacie praca w kuchni w japońii . Mieszkam i pracuje w Londynie od paru lat już w japońskich restauracjach to co mogłem nauczyć si ew Londynie już się nauczyłem chciałbym sprobować prawdziwej japońii , mówie po angielsku i komunikatywnie po japońsku to znaczy umiem sie dogadać na kuchni , wiec co o tym myślicie może ktoś ma jakiś kontakt

W jeśli jesteś dobrym kucharzem, to myślę, że znalazłbyś pracę w restauracji, ale na pewno nie takiej z kuchnią japońską. Co najwyżej jakiejś zachodniej. A ofert trochę jest, choć nie wiem, czy akurat teraz.
Sprawdź na www.gaijinpot.com
Z tym, że pensja do najwyższych należeć nie będzie.

Re: praca w kuchni

Post: 27 sierpnia 2008, 12:28 - śr
autor: pawelwiktorek
dzięki wielkie , w sumie tak sobie myślałem że mogę sobie znaleśc na poczatek prace w europejskiej kuchni a potem pomału w japońskiej bo moją pasją jest kuchnia japońska , a może wiesz coś jak załatwi enie na prace , niechcę tam studjowac studiowałem w polsce , tylko pracowac czy to proste , czy nie

Re: praca w kuchni

Post: 27 sierpnia 2008, 16:29 - śr
autor: s_k
pawelwiktorek pisze:dzięki wielkie , w sumie tak sobie myślałem że mogę sobie znaleśc na poczatek prace w europejskiej kuchni a potem pomału w japońskiej bo moją pasją jest kuchnia japońska , a może wiesz coś jak załatwi enie na prace , niechcę tam studjowac studiowałem w polsce , tylko pracowac czy to proste , czy nie

Trudne, bardzo trudne. Ale nie niemożliwe. Najlepiej znaleźć sobie pracę przed wyjazdem, bo tylko tak można dostać wizę pracowniczą. Można też jechać w ciemno, znaleźć pracę i potem starać się o wizę, ale by ją uzyskać i tak trzeba będzie z Japonii wyjechać i wrócić jeszcze raz.
Wydaje mi się, że na pracę w restauracji w Japonii, gdzie serwuje się japońską kuchnię, nie masz żadnych szans. Nie ważne, jak dobry byś był. Opór mentalny i wystarczająca ilość japońskich kucharzy do zatrudnienia uniemożliwią ci znalezienie takiej pracy. Brutalne to, ale prawdziwe. Japończycy przykładają wagę do takich rzeczy i gaijin w kuchni robiący tempurę, czy zupę miso nie wpisuje się w ich światopogląd.

Re: praca w kuchni

Post: 28 sierpnia 2008, 02:34 - czw
autor: pawelwiktorek
dzieki za podrade , zdaję sobie że to nie takie proste ale no cóz sprubuje w luty 2009 a narazie ucze sie japońskiego pozdrawiem pawel

Re: praca w kuchni

Post: 16 lipca 2009, 02:42 - czw
autor: pawelwiktorek
to znowu ja jadę do japońi we wrześniu bilet już kupiłem hotel zabukowałem oczywiście turystycznie czy potrzebuje jakiejś wizy czy wystarczy tylko paszport , jadę tylko na 2 tygodnie

Re: praca w kuchni

Post: 16 lipca 2009, 02:51 - czw
autor: konoyaro
Tylko paszport - no i pokazesz ze masz bilet powrotny. Dostaniesz 90 dniowa wize. Przy wjezdzie czuwa wielki brat, ktory pobierze odciski palcow i sfotografuje.

Re: praca w kuchni

Post: 16 lipca 2009, 11:31 - czw
autor: kurimon
I jesli bedziesz zmienial wize to nie musisz wyjezdzac z kraju. Wystarczy zlozyc papiery do immi i odczekac.

Re: praca w kuchni

Post: 16 lipca 2009, 17:47 - czw
autor: Anna2
kurimon pisze:I jesli bedziesz zmienial wize to nie musisz wyjezdzac z kraju. Wystarczy zlozyc papiery do immi i odczekac.


Technicznie to prawda, ale do zmiany wizy potrzeba gaijin card, a wiele urzedow miasta nie wyda gaijin card dla osoby na statusie "temporary visitor" (czyli bezwizowy 90-dniowy turysta). Wszystko zalezy od kogo sie trafi w urzedzie miasta w wydziale Alien Registration.

Re: praca w kuchni

Post: 17 lipca 2009, 02:54 - pt
autor: kurimon
Anna2 pisze:Technicznie to prawda, ale do zmiany wizy potrzeba gaijin card, a wiele urzedow miasta nie wyda gaijin card dla osoby na statusie "temporary visitor" (czyli bezwizowy 90-dniowy turysta). Wszystko zalezy od kogo sie trafi w urzedzie miasta w wydziale Alien Registration.


GC jest obowiazkowa przy pobycie powyzej 90 dni. Przy krotszych pobytach jest mozna ja wyrobic (wg przepisow). Ja swoja zrobilem ok miesiaca po przyjezdzie a bylem ciagle na turystycznej.

Re: praca w kuchni

Post: 17 lipca 2009, 03:29 - pt
autor: Anna2
no to tak jak mowie - zalezy gdzie, bo wiem z wlasnego doswiadczenia, ze nie kazdy urzad wyrobi GC dla osoby na wizie turystycznej. A jak sie nie uda wyrobic GC, to nie mozna zmienic statusu wizy w immi.

Re: praca w kuchni

Post: 20 lipca 2009, 05:19 - pn
autor: Aki-chan
Ja też dostałam GC na turystycznej wizie. Z tym, że tam pisze, że jest ważna tylko 90 dni i w ciągu tego czasu trzeba wybrać się do imigracyjnego zmienić status wizy i złożyć papierki o wizę dla studenta/pracownika/ współmałżonka itp. Po 1-3 miesiącach dostaje się decyzje czy dostane się wizę, czy tez nie i idzie się zmienić status na GC.

Re: praca w kuchni

Post: 24 lipca 2009, 23:45 - pt
autor: pawelwiktorek
czy ktoś może podesłać mi stronę albo poradzić jak dojechać najszybciej i najprosciej z Tokio Narita air port do kyoto

Re: praca w kuchni

Post: 25 lipca 2009, 07:02 - sob
autor: kurimon
pawelwiktorek pisze:czy ktoś może podesłać mi stronę albo poradzić jak dojechać najszybciej i najprosciej z Tokio Narita air port do kyoto


Najszybciej i najprosciej: Narita Express do stacji Tokyo i stamtad shinkansen do Kyoto.

Jesli masz mozliwosc to z lotniska Kansai jest do Kyoto znacznie blizej.

Re: praca w kuchni

Post: 25 lipca 2009, 23:07 - sob
autor: pawelwiktorek
nie londuje na naricie a bilet to trzeba kupic z narity do tokyo a potem do kioto czy można kupic odrazu a i jak sie nazywa ta stacja w tokio gdziembyłaby przesiadka do kyoto ,