Problem ryżu...

Restauracje japońskie, przepisy na dania japońskie. Zapraszamy do podzielenia się informacjami z innymi...

Problem ryżu...

Postautor: Nanishii » 03 sierpnia 2005, 16:57 - śr

Mam prośbę. Czy ktoś mógłby mi powiedzieć dokładnie pod jaką postacią Japończycy jedzą ryż? Może to brzmi zabawnie, ale strasznie mnie to inetresuje. Ostatnio kolega wpierał mi, że jedzą oni tylko ryż w postaci kulek. Czy to prawda? Byłabym bardzo wdzięczna za jakiekolwiek informacje. :)
Awatar użytkownika
Nanishii
 
Posty: 58
Rejestracja: 16 lipca 2005, 22:31 - sob
Lokalizacja: Kędzierzyn - Koźle


Postautor: Takezo » 03 sierpnia 2005, 18:58 - śr

Ryż który głównie uprawia sie w japonii to ryż krótkoziarnisty którego ziarna są prawie okrągłe , ma on trochę inny smak i kleji sie w takie grudki/kulki . Niestety u nas trudno o taki ryż :-(
Awatar użytkownika
Takezo
 
Posty: 53
Rejestracja: 31 lipca 2005, 18:18 - ndz
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: Nanishii » 03 sierpnia 2005, 21:45 - śr

Ale czy oni ten ryż ubijają w kuleczki? Czy jedzą tak normalnie? No, bo ten mój kolega cały czas się ze mną sprzeczał, że JApończycy jedzą tylko ryż ubity w kulki. A mnie to trochę nie pasuje, bo znalazłam gdzieś przepis na łososia w ryżu po japońsku. I dlatego mnie to zdziwniło.
Awatar użytkownika
Nanishii
 
Posty: 58
Rejestracja: 16 lipca 2005, 22:31 - sob
Lokalizacja: Kędzierzyn - Koźle

Postautor: Takezo » 03 sierpnia 2005, 22:25 - śr

Z tego co mi wiadomo to japończycy jedzą ryż pod różnymi postaciami , więc na pewno nie można powiedzieć że zawsze ubijają go kulki.
Awatar użytkownika
Takezo
 
Posty: 53
Rejestracja: 31 lipca 2005, 18:18 - ndz
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: Nanishii » 04 sierpnia 2005, 10:08 - czw

I oto mi właśnie chodziło. Dziękuję bardzo za informacji :)
Awatar użytkownika
Nanishii
 
Posty: 58
Rejestracja: 16 lipca 2005, 22:31 - sob
Lokalizacja: Kędzierzyn - Koźle

Postautor: TSURUGIZAN » 04 sierpnia 2005, 13:04 - czw

Pierwszy raz slysze zeby japonczycy jedli tylko ulepiony w kulki ryz :D Czasami mozna jesc onigiri :D albo mochi ,ktore co prawda jest ze specjalnej odmiany ryzu ale wczesniej ubite do postaci gladkiej masy.Lepiony ryz moze byc jeszcze do sushi.A tak to przewaznie je sie ryz w ochawan w sypkiej postaci a,ze japonski ryz jest klejacy to latwiej nabiera sie na paleczki :-D
Mam silna wole, robi ze mna co chce :)
Awatar użytkownika
TSURUGIZAN
 
Posty: 79
Rejestracja: 04 czerwca 2005, 11:05 - sob
Lokalizacja: NAGOYA

Postautor: Nanishii » 04 sierpnia 2005, 16:41 - czw

To wlaśnie ja mu się starałam wyjaśnić, ale on uważał, że wie lepiej, więc się nie kłóciłam dalej i dlatego zapytałam, żeby móc mu udowodnić, że się myli. :)
Awatar użytkownika
Nanishii
 
Posty: 58
Rejestracja: 16 lipca 2005, 22:31 - sob
Lokalizacja: Kędzierzyn - Koźle

Postautor: TSURUGIZAN » 04 sierpnia 2005, 16:49 - czw

Mozesz powiedziec koledze,ze masz wiadomosci z dokladnego zrodla bo z japoni a jezeli jeszcze bedzie mial watpliwosci to porobie zdjecia i wkleje :-D
Mam silna wole, robi ze mna co chce :)
Awatar użytkownika
TSURUGIZAN
 
Posty: 79
Rejestracja: 04 czerwca 2005, 11:05 - sob
Lokalizacja: NAGOYA

Postautor: Nanishii » 04 sierpnia 2005, 22:47 - czw

Hehehe...Dziękuję bardzo. A jak nie uwierzy, to odeślę go na forum i niech sobie poczyta :)
Awatar użytkownika
Nanishii
 
Posty: 58
Rejestracja: 16 lipca 2005, 22:31 - sob
Lokalizacja: Kędzierzyn - Koźle

Postautor: izrafiel » 28 listopada 2005, 22:22 - pn

Witam moje pytanie nie dotyczy wprawdzie tego postu, ale temat zwie sie problem ryżu a właśnie o ryz chciałem zapytać wienc pomyślałem ze zamiast zakładać nowy temat napisze tu:P

Więc moje pytanie brzmi tak, jaki ryz jest najlepszy? Jakie polecacie rodzaje? Chodzi mi o jakoms konkretna markę czy producenta dostępnego w Polsce
Awatar użytkownika
izrafiel
 
Posty: 2
Rejestracja: 26 listopada 2005, 21:47 - sob
Lokalizacja: brwinów

Postautor: Yoki » 06 stycznia 2006, 16:38 - pt

mi najbardziej smakuje ryż marki "Halina" :D
Ale polecam też brązowy ryż :P
:) ohayo wszystkim :)
Awatar użytkownika
Yoki
 
Posty: 54
Rejestracja: 21 listopada 2005, 01:13 - pn
Lokalizacja: Słupsk

Postautor: Sillhre » 06 stycznia 2006, 19:43 - pt

Do sushi to jakiś krótkoziarnisty. Hm nie polecę marki, bo u nas najcześciej mozna długoziarnisty dopaść.

Haliny nie lubię , papka się robi a ja lubię lekko twardawy :)
"Nie sztuka szanować swego mistrza, kiedy jest on miły i łagodny, ale wtedy, kiedy jest twardy i bezlitosny."
"Stado dzikich kaczek podrywa się nie dlatego, że jedna zakwakała, lecz dlatego, że się poderwała."
Awatar użytkownika
Sillhre
 
Posty: 460
Rejestracja: 16 października 2004, 19:54 - sob
Lokalizacja: Szanghaj

Postautor: Yoki » 07 stycznia 2006, 01:00 - sob

Papka czy ja wiem ostatnio jak zrobiłem to był bardzo sypki.
Może za dużo wody dodałaś albo coś :P
Nawet przedwczoraj zjadłem sam ryż z solą i pieprzem.
I mi bardzo smakował, fakt największą jego wadą jest wielkość
Po prostu jest za długi :cry:
:) ohayo wszystkim :)
Awatar użytkownika
Yoki
 
Posty: 54
Rejestracja: 21 listopada 2005, 01:13 - pn
Lokalizacja: Słupsk

Postautor: Kelly » 07 stycznia 2006, 08:46 - sob

Osobiscie ryż staram sie kupować jedynie z Uncle Ben's i przede wszystkim długoziarnisty. Lubię po prostu taki. Wprawdzie jest trochę sypki i pałeczkami dosyc trudno się go spożywa, ale wszystko jest kwestią nauki i przyzwyczajenia. Próbowałem kilku polskich producentów, jednakże jakość nie była porównywalna do Uncle Ben'sa, przynajmniej w mojej ocenie, chociaz jest droższy od polskich.
Kelly
Straż Przyboczna
 
Posty: 583
Rejestracja: 04 października 2004, 13:07 - pn
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: Sillhre » 07 stycznia 2006, 13:34 - sob

Kwestia przyzwyczjenia. Ja lubię Britte- w brązowym pudełku sprzedają.

Sypki ryż pałeczkami - powiedziałabym, ze to ekwilibrystyka nie przyzwyczajenie. :D
"Nie sztuka szanować swego mistrza, kiedy jest on miły i łagodny, ale wtedy, kiedy jest twardy i bezlitosny."
"Stado dzikich kaczek podrywa się nie dlatego, że jedna zakwakała, lecz dlatego, że się poderwała."
Awatar użytkownika
Sillhre
 
Posty: 460
Rejestracja: 16 października 2004, 19:54 - sob
Lokalizacja: Szanghaj

Następna

Wróć do Kuchnia japońska

cron