Ocet ryżowy VS zwykły ocet

Restauracje japońskie, przepisy na dania japońskie. Zapraszamy do podzielenia się informacjami z innymi...

Ocet ryżowy VS zwykły ocet

Postautor: Neo » 25 sierpnia 2007, 18:07 - sob

Jak ma się japoński ocet ryżowy do naszego zwykłego octu? Jest mocniejszy czy słabszy, słodszy czy bardziej cierpki? Jednym słowem czy można go zastępować naszym octem 10 %-owym? Czy jego smak przypomina może smak naszego octu winnego?
Awatar użytkownika
Neo
 
Posty: 71
Rejestracja: 14 maja 2007, 19:11 - pn
Lokalizacja: Bydgoszcz


Postautor: olusia » 01 września 2007, 16:15 - sob

Nie znam sie za bardzo na ocach :D ale wydaje mi sie ze ryzowy mniej smierdzi :D
Awatar użytkownika
olusia
 
Posty: 69
Rejestracja: 30 grudnia 2006, 21:58 - sob

Postautor: kicek » 01 września 2007, 19:12 - sob

troche tak i nie. Ale nonsens prawda?
Ma lekki posmak soi, ale mnie to n ie przeszkadza. Bez problemu uzywalem go. Wiele sie od naszego nie rozni. Chyba ze jest ich kilka rodzajow a ja poznalem jeden. u nas mozna smialo uzywac octu winnego
kicek
Awatar użytkownika
kicek
 
Posty: 666
Rejestracja: 07 września 2006, 17:35 - czw
Lokalizacja: warszawa

Postautor: Neo » 02 września 2007, 00:08 - ndz

kicek pisze:u nas mozna smialo uzywac octu winnego

No ja akurat nie jestem fanem octu winnego :P
A wiesz iluprocentowy jest ten ich ocet ryżowy?
Awatar użytkownika
Neo
 
Posty: 71
Rejestracja: 14 maja 2007, 19:11 - pn
Lokalizacja: Bydgoszcz

Postautor: shirokaze » 02 września 2007, 12:19 - ndz

Neo pisze:A wiesz iluprocentowy jest ten ich ocet ryżowy?

A co Ty? chcesz pić zepsutą sake?? :D
shirokaze
Straż Przyboczna
 
Posty: 809
Rejestracja: 03 października 2004, 11:44 - ndz
Lokalizacja: Forgotten Capital

Postautor: kicek » 02 września 2007, 14:21 - ndz

to zalezy od tego co kto lubi, ale moze Neo lubi cos takiego. Cos sobie przypomnialem, oni taksamo jak do sake dodaja roznych smakow i zapachaow, wiec mozna trafic i na ciemny i na bialy ocet o roznym skladzie. trudno mi powiedziec ktory jest naprawde dobry, trzeba pewnie przejsc metoda prob i bledow.
Moim osobistym zdaniem to potrawy z naszym winnym beda nam lepiej smakowac. troszke inne mamy kubki smakowe.
Z tym octem to tak jak z ryzem, juz kiedys ktos mnie pytal o to co czy mozna uzyc dlugoziarnistego do sushi i co zrobic zeby nikt sie na nim nie poznal.
Metoda prosta pare razy przejechac walkiem i gotowac 10-15 min. dluzej, no i musi tobyc chyba faktycznie koneser z milimetrem w reku zeby sie polapal jaki to ryz. Oczywiscie jesli ma sie mozliwosci szczegolnie finansowe to wogole mozna przejsc na japonskie orginaly, ale jesli nie to mozemy smialo uzywac srodkow zastepczych ogolnie dostepnych
kicek
Awatar użytkownika
kicek
 
Posty: 666
Rejestracja: 07 września 2006, 17:35 - czw
Lokalizacja: warszawa

Postautor: Neo » 02 września 2007, 18:19 - ndz

shirokaze pisze:
Neo pisze:A wiesz iluprocentowy jest ten ich ocet ryżowy?

A co Ty? chcesz pić zepsutą sake?? :D

Nie o to mi chodziło :P
Tego octu - czy raczej jego europejskiego zamiennika chcę użyć do marynowania warzyw i zastanawia mnie czy jeśli użyję zamiast octu ryżowego naszego zwykłego octu 10% to nie będę musiał zmienić proporcji i np. zamiast szklanki octu ryżowego użyć 0,5 szklanki naszego octu :roll:
Awatar użytkownika
Neo
 
Posty: 71
Rejestracja: 14 maja 2007, 19:11 - pn
Lokalizacja: Bydgoszcz

Postautor: kicek » 02 września 2007, 22:34 - ndz

Wiesz co nasze mamy wiedza najlepiej w ostatecznosci wezma na smak i zaraz podadza proporcje, ale tak wg. mnie to nie musisz specjalnie uwazac najwyzej mniej albo wiecej cukru dodasz
kicek
Awatar użytkownika
kicek
 
Posty: 666
Rejestracja: 07 września 2006, 17:35 - czw
Lokalizacja: warszawa

Re: Ocet ryżowy VS zwykły ocet

Postautor: AnnKowal12 » 22 września 2014, 14:30 - pn

Ja tam zadnej roznicy nie widze:)
AnnKowal12
 
Posty: 4
Rejestracja: 09 września 2014, 14:22 - wt

Re: Ocet ryżowy VS zwykły ocet

Postautor: opelomaniak » 10 grudnia 2014, 05:49 - śr

Ja rowniez nie widze zadnej wieksze roznicy :P :)
opelomaniak
 
Posty: 3
Rejestracja: 10 grudnia 2014, 05:48 - śr

Re: Ocet ryżowy VS zwykły ocet

Postautor: Mucha_k » 05 stycznia 2015, 03:12 - pn

Nie widzę róznicy :D To chyba zależy od gustu :P
Mucha_k
 
Posty: 3
Rejestracja: 29 grudnia 2014, 20:55 - pn

Re: Ocet ryżowy VS zwykły ocet

Postautor: gwiazdeczka » 09 stycznia 2015, 04:04 - pt

Dla mnie jest różnica w smaku. Ocet ryżowy ma dużo wyrażniejszy posmak, dla mnie bomba :)
gwiazdeczka
 
Posty: 3
Rejestracja: 09 stycznia 2015, 04:03 - pt

Re: Ocet ryżowy VS zwykły ocet

Postautor: kwiatuszek12 » 12 stycznia 2015, 10:25 - pn

Zdecydowanie ryżowy. Najlepszy bez porównania.
kwiatuszek12
 
Posty: 3
Rejestracja: 12 stycznia 2015, 06:33 - pn

Re: Ocet ryżowy VS zwykły ocet

Postautor: shea123 » 16 stycznia 2015, 16:01 - pt

Jak dla mnie przede wszystkim ryżowy ma delikatniejszy i przez to lepszy smak. Ja używam w swojej kuchni tylko ryżowego.
shea123
 
Posty: 3
Rejestracja: 09 stycznia 2015, 13:28 - pt

Re: Ocet ryżowy VS zwykły ocet

Postautor: Biedroneczka » 19 stycznia 2015, 03:02 - pn

Ja również. Jak już raz spróbowałam potrawy z octem ryżowym, to nie zdecydowałam się już powrócić do zwykłego octu. Wydaje mi się zbyt ciężki i jakiś taki... Nie wiem, jak to nazwać... Ostry? Ryżowy jest zdecydowanie łagodniejszy i robi dobrze mojemu podniebieniu :)
Biedroneczka
 
Posty: 3
Rejestracja: 19 stycznia 2015, 03:00 - pn

Następna

Wróć do Kuchnia japońska

cron