Herbata zielona i zdrowa

Restauracje japońskie, przepisy na dania japońskie. Zapraszamy do podzielenia się informacjami z innymi...

Herbata zielona i zdrowa

Postautor: RoninUsagi33 » 23 sierpnia 2007, 15:59 - czw

Uwielbiana w Japonii, USA i Anglii podbija z dużym wdziękiem Niemcy czy przyjmie się i u nas ?
Co wiemy o japońskiej prawdziwej zielonej herbacie ?
Co możemy zyskać rezygnując z kawy na rzecz zielonej herbaty ?
Jak ją przyżądzać aby była smaczna i nie straciła swoich wartości?

Z tymi pytaniami chciałbym rozpocząć nowy post :!:

Mam nadzieję że będzie ich (pytań) więcej :-D

A może wy macie jakieś swoje własne przepisy i spostrzeżenia chętnie poczytam :-D


W ostatnich 10 latach badania nad japońską zieloną herbatą szły z wielkim postępem . W Europie oraz w Ameryce uważana jest za zdrową żywność.
W związku z powyższym chciałbym przybliżyć w jaki sposób zielona herbata działa na nasze zdrowie.

Kofeiny – Produkty takie jak kawa , cola, energy drink , leki przeciwbólowe , czekolada zawierają kofeinę , przez co wywierają pobudzający efekt oraz podnoszą poziom koncentracji psychicznej , jednakże nadmiar kofeiny powoduje bóle głowy bezsenność a nawet zmęczenie , czyli efekt odwrotny od pożądanego.
Czy w związku z powyższym istnieje możliwość na dostarczenie organizmowi optymalnej dawki kofeiny , która ponadto pozbawiona konserwantów emulgatorów zostanie w sposób właściwy przyswojona przez nasz organizm ?
Właśnie zielona herbata jest takim doskonałym napojem który dostarcza idealną dawkę kofeiny naszemu organizmowi nic mniej nic więcej tylko tyle ile potrzebujemy dzieje się tak dlatego iż liście zielonej herbaty nie zawierają tylko kofeiny , ale także kateiny , kwas aminowy , które to łagodzą efekt kofeiny. Ponadto ilość kofeiny uzyskiwanej podczas parzenia zielonej herbaty zależy od temperatury parzenia. Jeżeli herbata parzona jest w gorącej wodzie zawiera więcej kofeiny ( Sencha, Gyokuro , Mecha , Koncha , Kukicha ) taką herbatę polecam pić np. rano na śniadanie , żeby rozbudzić się przed pracą.


Bakteriobójczy charakter – Zielona herbata działa prewencyjnie zabezpieczając nasz organizm przed przeziębieniem i grypą , wynika to z zawartości dużych ilości kateinów które mają charakter bakteriobójczy , dlatego zalecamy płukać usta po piciu zielonej herbaty


Dietetyczna – Zielona herbata nie jest kaloryczna i zawiera dużo minerałów z kolei kateiny pomagają rozpuścić tłuszcz natomiast kofeina pomaga w jego spalaniu a zawarta w herbacie witamina C jest odporna na wysoką temperaturę , takiej cechy nie mają inne warzywa


Ochrona przed próchnicą – zielona herbata zawiera fluor


Na kaca – Zielona herbata pomaga także zwalczyć skutki dobrej imprezy czyli tak zwanego „kaca” , którego przyczyną są związki które zostaje w ciele po spożyci dużej ilości alkoholu , natomiast herbata zawiera witaminę C i kofeinę które wchodząc w reakcję rozpuszczają owe związki, dlatego polecam pić zieloną herbatę po spożyciu dużej ilości alkoholu

to tyle na zaczepkę :D

Czekam na wasze posty i gorąco pozdrawiam
RoninUsagi33
 
Posty: 19
Rejestracja: 10 sierpnia 2007, 16:21 - pt
Lokalizacja: Bielsko-Biała


Re: Herbata zielona i zdrowa

Postautor: Neo » 29 sierpnia 2007, 17:34 - śr

RoninUsagi33 pisze:Jak ją przyrządzać aby była smaczna i nie straciła swoich wartości?

To pytanie w chwili obecnej mnie najbardziej nurtuje zwłaszcza w odniesieniu do herbat:
- Gyokuro
- Bancha
- Kokaicha
- Kukicha
- Genmaicha
wiem ze niektóre z nich to herbaty tzw. "błyskawicznego parzenia" ale trochę trudno mi uwierzyć by jakiejś herbacie wystarczyło zaledwie 30 s. parzenia :P
No i wreszcie sprawa "ułożenia herbaty" jak mam sobie poradzić z tymi bardziej ekskluzywnymi sypkimi herbatami wymagającymi rozprowadzenia ich tym pędzelkiem gdy nie mam pędzelka? :P

-PS-
Czy to że jakaś herbata pochodzi z późnych a inna wczesnych zbiorów np. sencha ma jakiś wpływ na sposób jej parzenia?
Awatar użytkownika
Neo
 
Posty: 71
Rejestracja: 14 maja 2007, 19:11 - pn
Lokalizacja: Bydgoszcz

Postautor: Neo » 02 września 2007, 18:29 - ndz

Na większość pytań z mojego poprzedniego postu znalazłem już odpowiedzi ponieważ nie dawno sam jeszcze szukałem jakichkolwiek informacji na temat zielonej herbaty i sposobów jej przyrządzania postanowiłem zamieścić tu w miarę obszerne info na ten temat może komuś będzie to przydatne :P

Zielona herbata informacje ogólne

Właściwości zielonej herbaty:

Skład chemiczny liści herbaty jest bardzo bogaty i obejmuje
związki garbnikowe, alkaloidy: teofina, teobromina,
związki purynowe, lecytyna, kumaryny, witaminy B1, B2, B5, C,
E, K, PP, olejek lotny i bardzo liczne związki mineralne zawierające
wapń, magnez, żelazo, sód, fosfor, miedź, fluor, mangan,
krzem i jod oraz barwniki: chlorofil, ksantofil, karoten,
tealawinę i tearubiginę

Chroni przed zawałem serca, stymuluje krążenie,
reguluje ciśnienie krwi,
Działa przeciwko kamieniom w wątrobie, nerkach i pęcherzu
moczowym, łagodzi dolegliwości związane z reumatyzmem i chroni
organizm przed jego wystąpieniem, działa pobudzająco i
odprężająco
Dzięki zawartości katechiny obniża poziom cholesterolu
całkowitego, wpływając jednocześnie na wzrost cholesterolu HDL,
hamuje proces arteriosklerozy naczyń wieńcowych i mózgowych
Hamuje predyspozycje do koagulacji (zlepiania) płytek krwi,
chroni przed zawałem i udarem mózgu, jej przeciwkrzepliwą
skuteczność przypisuje się epigallocatechinie
Dzięki taninom charakteryzującym się działaniem przeciw
bakteryjnym, zielona herbata jest dobrym środkiem w chorobach
o podłożu zapalnym (grypy, biegunki, stany zapalne śluzówki
jamy ustnej lub dziąseł)
Zielona herbata jest najbogatszym źródłem fluoru spośród
wszystkich pokarmów, wzmacnia zęby i kości, chroni przed
próchnicą
Dzięki goryczom reguluje wydzielanie żółci, pobudza trawienie,
neutralizuje nadkwaśność gastryczną, wspomaga odchudzanie
Posiada właściwości przeciwutleniające, likwiduje wolne rodniki
czym spowalnia proces starzenia
Aktywne związki m.in: katechiny i taniny wykazują działanie
antyrakowe i antymutagenne


Odmiany zielonej herbaty


Gyokuro

Właściwości:
Japońska zielona herbata najwyższej klasy i jakości.
Proces produkcji polega na prawie całkowitym zacienieniu krzewu
i jego listków w okresie dojrzewania i zawiązywania pączków.
Zawiera zwiększoną ilość chlorofilu i kofeiny.
Napar o wykwintnym smaku, z subtelną nutą słodyczy,
o ciemno zielonym kolorze. Do picia na specjalne okazje,
po jedzeniu. Stymuluje pracę mózgu i układu nerwowego.
Doskonale wpływa na cerę.

Sposób przygotowania:
Należy zaparzać ok. 15-30 sekund wodą o temperaturze 60°C
(ok. 2 min. po zagotowaniu).
Przy kolejnym zaparzaniu (nawet do 3 razy),
należy odlać całą pozostałą w zaparzaczu wodę,
aby uniknąć zgorzknienia kolejnego naparu.



Sencha

Właściwości:
Bardzo dobrze wpływa na trawienie.
Katechiny i taniny zawarte w Sencha mają silne właściwości
przeciwutleniające, dzięki czemu wymiatają wolne rodniki,
przyczyniające się do rozwoju raka.
Polifenole, do których należą katechiny, chronią także organizm
przed wieloma schorzeniami i spowalniają proces starzenia się.

Sencha jest polecana diabetykom, ponieważ zawiera goryczki,
które zapobiegają wzrostowi poziomu cukru we krwi,
regulują wydzielanie żółci, pobudzają apetyt i ułatwiają
trawienie, nasilając przy tym procesy redukcji tkanki
tłuszczowej. Polifenole obecne w zielonej herbacie Sencha
przyspieszają zamianę tłuszczu w energię, co wiąże się z
systematyczną utratą wagi.

Uprawa:
Pierwszy zbiór trwa od końca kwietnia do połowy maja.
Przeprowadzany jest z reguły nożycami mechanicznymi lub maszynowo,
choć najwyższej jakości Sencha zrywana jest ręcznie.
W niektórych rejonach liście zbiera się co 45 dni,
cztery razy do roku, ale najlepsze zbiory dają dwa pierwsze zbiory.

Herbata z pierwszego zbioru charakteryzuje się miękkim,
subtelnym smakiem, z drugiego jest mocniejsza,
zawiera więcej taniny, ponieważ liście rozwijają się
na mocniejszym słońcu. Proces obróbki wygląda podobnie
jak przy produkcji zielonej Gyokuro. Liście są poddawane
działaniu pary, przedmuchiwane gorącym powietrzem,
a następnie suszone i zwijane w wąskie igły.
Duże i szerokie liście dają po zaparzeniu świeży, delikatny
aromat i jasnozielony kolor.

Sposób przygotowania:
Należy zaparzać ok. 2 min wodą o temperaturze 65-70°C.
Pić po posiłkach lub na zimno jako orzeźwiający napój.



Bancha

Właściwości:
Bardzo bogata w wapń i żelazo
Herbata ta pochodzi z tych samych krzewów co Sencha.
Produkowana z większych, twardszych, grubiej żyłkowanych liści
wraz z szypułkami i miękkimi łodyżkami pozostałych po zbiorze herbaty
Sencha. Grubsze liście zawierają mniej kofeiny i taniny,
przez co dają słabszy żółto-brązowy napar doskonale nadający się dla dzieci
i osób starszych.
Pić po posiłku lub na zimno jako napój orzeźwiający.

sposób przygotowania:
Zaparzać wodą w temp. 70-80°C na 30-60s.
Polecana także na zimno - zalać herbatę ciepłą wodą (nie wrzątkiem). Pozostawić na jedną noc w lodówce (lub min. 4 godziny). Wlać herbatę do filiżanek przelewając ją przez sitko.(należy wypić herbatę w dniu jej przygotowania)

Kokeicha

Właściwości:
Nie jest to typowy susz herbaciany, nie są to też listki ani
pąki. Jest to sproszkowana herbata sporządzana z liści
ścieranych na proszek, mieszanych z wodą i
sproszkowanym ryżem Shinode,
a następnie przeciskanych przez specjalne formy, suszonych i w końcu ciętych
na kształt sosnowych igiełek. Należy więc do rodziny herbat
"prasowanych".
Ma łagodny smak, w którym odczuwa się odrobinę słodyczy,
pochodzącej od ryżu.

Sposób przygotowania:
Dwie łyżeczki na filiżankę, zalać wodą o temperaturze 60-70ºC.
Parzyć 1,5-2 minuty.
Prawidłowo zaparzona daje żółto-zielony napar o delikatnym,
lekkim smaku. Najlepiej smakuje bez dodatków.

W przeciwieństwie do innych zielonych herbat nie trzeba jej
usuwać z kubka (Japończycy wróżą z powstałego na dnie kształtu)
a pozostałe "igiełki" można zaparzyć jeszcze 1 - 2 razy aż do
całkowitego ich rozpuszczenia.



Genmaicha

Właściwości:
To tradycyjna japońska mieszanka herbaty Bancha z prażonym
ryżem i jęczmieniem, podobnym do prażonej kukurydzy.
Zawiera dużo witaminy B1, dzięki czemu ma korzystny wpływ
na trawienie.
Herbata o jasnobrązowym, orzeźwiającym naparze i orzechowym
zapachu. Do picia o każdej porze dnia,
zwłaszcza do lekkich potraw.

Sposób przygotowania:
1 płaska łyżeczka na filiżankę, zalewać wrzątkiem 70-80ºC
parzyć 4-5 minut. (tego czasu parzenia akurat nie jestem pewien)
Herbata parzy się na żółtawy kolor


Kukicha

Właściwości:
"Kuki" to po japońsku łodyga.
Herbata ta składa się nie tylko z listków, ale także z ogonków
(szypułki), które zawierają mniej garbników i kofeiny.
Kukicha smakuje świeżo i łagodnie.
Napar jest lekki o delikatnie słodkawym posmaku.
Herbata ta wytwarzana jest w niewielkich ilościach.

Sposób przygotowania:
Parzyć wodą o temp. 70ºC, przez 2 minuty.


Hojicha

Właściwości:
Herbata ta wytwarzana jest z palonych liści herbaty Bancha jest jednak od niej mniej bogata w garbnik i teinę, dzięki znikomej zawartości teiny herbata ta odpręża i uspokaja. Polecana dla małych dzieci i osób chorych.
Obniża poziom cukru we krwi.
Jest doskonałym dodatkiem do dań tłustych i smażonych. Rozbija cząsteczki tłuszczu, co ułatwia trawienie.
Prawidłowo zaparzona posiada czerwono - brązowy napar o "dymnym" smaku i aromacie.

Sposób przygotowania:
Należy zaparzać ok. 15-30 sekund wodą o temperaturze 80°C (ok. 2 min. po zagotowaniu). Przy kolejnym zaparzaniu (nawet do 3 razy), należy odlać całą pozostałą w zaparzaczu wodę, aby uniknąć zgorzknienia kolejnego naparu.



To tyle z mojej strony prosiłbym o zweryfikowanie podanych przez zemnie informacji zwłaszcza odnośnie czasów parzenia poszczególnych herbat bo w przypadku herbaty Genmaicha to nie jestem pewien czy na pewno należy ją parzyć aż przez niemal 5 minut :P
Awatar użytkownika
Neo
 
Posty: 71
Rejestracja: 14 maja 2007, 19:11 - pn
Lokalizacja: Bydgoszcz

Postautor: RoninUsagi33 » 03 września 2007, 16:33 - pn

Cześć Neo

Przepraszam że dopiero dziś odpowiadam, ale walczyłem z urzędem celnym przyjmując nową dostawę herbaty i wiesz co :?:
na samo wspomnienie wyglądam tak :evil: :evil: :evil:
Ale do żeczy:

Brawo! pięknie opisałeś kilka odmian japońskiej zielonej herbaty po prostu świetnie :-P :ok:

Co do weryfikacji czasu parzenia herbaty to myślę że jak we wszystkim zależy od szkoły
Mnie uczono tak :

SENCH

filiżanki gramy Temperatura wody minuty
3; 5; 70-800C; 2

KONACHA
Filiżanki gramy Temperatura wody minuty
1; 5; 80-900C; 0

MECCHA
Mała miseczka gramy Temperatura wody minuty
1; 3; 800C


GYOKURO- MOŻNA PARZYĆ TRZY RAZY
filiżanki gramy Temperatura wody minuty
3; 10; 500C; do 2
3; 700C; 30 sek.
3; 900C; 30 sek.

HOJICHA
filiżanki gramy Temperatura wody minuty
3; 10; wrzątek 0,5-1

BANCHA
filiżanki gramy Temperatura wody minuty
3; 10; wrzątek 0,5-1

MECHA
filiżanki gramy Temperatura wody minuty
3; 5; 80-900C; 1

KUKICHA-można parzyć tylko raz
filiżanki gramy Temperatura wody minuty
3; 5; 70-800C; 2

GENMAICHA
filiżanki gramy Temperatura wody minuty
3; 10; 80-1000C; 0,5-1
To z gróbsza tyle z mojej szkoły
A jeżeli chodzi o CHASEN to faktycznie bez niego ani rusz :P , ale ja zawsze mam kilka sztuk na stanie jakby co 8) a do Bydgoszczy mam sentyment z uwagi na to że pomagałem w rozkręcaniu sekcji Kendo na początku jej tworzenia
:-)

Pozdrawiam
RoninUsagi33
 
Posty: 19
Rejestracja: 10 sierpnia 2007, 16:21 - pt
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Postautor: Neo » 03 września 2007, 23:46 - pn

fajną zrobiłeś ściągę :-D

słuchaj a orientujesz się która z zielonych herbat jest najbardziej bogata w krzem i magnes?
Chcę polecić herbatę komuś z mojej rodziny kto ma problem z sercem i niedokrwieniem chcę dobrać dla tej osoby herbatę która by najlepiej obniżała poziom cukru i cholesterolu we krwi no i poprawiała ukrwienie możesz mi coś polecić? :-)

masz może jakieś materiały (książki, artykuły w html itp.) na temat zielonej herbaty i ceremonii Chanoyu? To co jest w sieci na ten temat jest raczej dość zdawkowe :P
Awatar użytkownika
Neo
 
Posty: 71
Rejestracja: 14 maja 2007, 19:11 - pn
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: Herbata zielona i zdrowa

Postautor: pyszczeq » 19 listopada 2011, 09:52 - sob

Ja właśnie raczę się senchą na kaca. Obudziłem się dziś, taki lekko wczorajszy i pierwsze co pomyślałem, to nie była woda, pepsi i czy jakiś energetyk, ale właśnie sencha. Dziwne, ale czuję się coraz lepiej.
pyszczeq
 
Posty: 2
Rejestracja: 19 listopada 2011, 09:36 - sob


Wróć do Kuchnia japońska

cron