Na większość pytań z mojego poprzedniego postu znalazłem już odpowiedzi ponieważ nie dawno sam jeszcze szukałem jakichkolwiek informacji na temat zielonej herbaty i sposobów jej przyrządzania postanowiłem zamieścić tu w miarę obszerne info na ten temat może komuś będzie to przydatne
Zielona herbata informacje ogólne
Właściwości zielonej herbaty:
Skład chemiczny liści herbaty jest bardzo bogaty i obejmuje
związki garbnikowe, alkaloidy: teofina, teobromina,
związki purynowe, lecytyna, kumaryny, witaminy B1, B2, B5, C,
E, K, PP, olejek lotny i bardzo liczne związki mineralne zawierające
wapń, magnez, żelazo, sód, fosfor, miedź, fluor, mangan,
krzem i jod oraz barwniki: chlorofil, ksantofil, karoten,
tealawinę i tearubiginę
Chroni przed zawałem serca, stymuluje krążenie,
reguluje ciśnienie krwi,
Działa przeciwko kamieniom w wątrobie, nerkach i pęcherzu
moczowym, łagodzi dolegliwości związane z reumatyzmem i chroni
organizm przed jego wystąpieniem, działa pobudzająco i
odprężająco
Dzięki zawartości katechiny obniża poziom cholesterolu
całkowitego, wpływając jednocześnie na wzrost cholesterolu HDL,
hamuje proces arteriosklerozy naczyń wieńcowych i mózgowych
Hamuje predyspozycje do koagulacji (zlepiania) płytek krwi,
chroni przed zawałem i udarem mózgu, jej przeciwkrzepliwą
skuteczność przypisuje się epigallocatechinie
Dzięki taninom charakteryzującym się działaniem przeciw
bakteryjnym, zielona herbata jest dobrym środkiem w chorobach
o podłożu zapalnym (grypy, biegunki, stany zapalne śluzówki
jamy ustnej lub dziąseł)
Zielona herbata jest najbogatszym źródłem fluoru spośród
wszystkich pokarmów, wzmacnia zęby i kości, chroni przed
próchnicą
Dzięki goryczom reguluje wydzielanie żółci, pobudza trawienie,
neutralizuje nadkwaśność gastryczną, wspomaga odchudzanie
Posiada właściwości przeciwutleniające, likwiduje wolne rodniki
czym spowalnia proces starzenia
Aktywne związki m.in: katechiny i taniny wykazują działanie
antyrakowe i antymutagenne
Odmiany zielonej herbaty
Gyokuro
Właściwości:
Japońska zielona herbata najwyższej klasy i jakości.
Proces produkcji polega na prawie całkowitym zacienieniu krzewu
i jego listków w okresie dojrzewania i zawiązywania pączków.
Zawiera zwiększoną ilość chlorofilu i kofeiny.
Napar o wykwintnym smaku, z subtelną nutą słodyczy,
o ciemno zielonym kolorze. Do picia na specjalne okazje,
po jedzeniu. Stymuluje pracę mózgu i układu nerwowego.
Doskonale wpływa na cerę.
Sposób przygotowania:
Należy zaparzać ok. 15-30 sekund wodą o temperaturze 60°C
(ok. 2 min. po zagotowaniu).
Przy kolejnym zaparzaniu (nawet do 3 razy),
należy odlać całą pozostałą w zaparzaczu wodę,
aby uniknąć zgorzknienia kolejnego naparu.
Sencha
Właściwości:
Bardzo dobrze wpływa na trawienie.
Katechiny i taniny zawarte w Sencha mają silne właściwości
przeciwutleniające, dzięki czemu wymiatają wolne rodniki,
przyczyniające się do rozwoju raka.
Polifenole, do których należą katechiny, chronią także organizm
przed wieloma schorzeniami i spowalniają proces starzenia się.
Sencha jest polecana diabetykom, ponieważ zawiera goryczki,
które zapobiegają wzrostowi poziomu cukru we krwi,
regulują wydzielanie żółci, pobudzają apetyt i ułatwiają
trawienie, nasilając przy tym procesy redukcji tkanki
tłuszczowej. Polifenole obecne w zielonej herbacie Sencha
przyspieszają zamianę tłuszczu w energię, co wiąże się z
systematyczną utratą wagi.
Uprawa:
Pierwszy zbiór trwa od końca kwietnia do połowy maja.
Przeprowadzany jest z reguły nożycami mechanicznymi lub maszynowo,
choć najwyższej jakości Sencha zrywana jest ręcznie.
W niektórych rejonach liście zbiera się co 45 dni,
cztery razy do roku, ale najlepsze zbiory dają dwa pierwsze zbiory.
Herbata z pierwszego zbioru charakteryzuje się miękkim,
subtelnym smakiem, z drugiego jest mocniejsza,
zawiera więcej taniny, ponieważ liście rozwijają się
na mocniejszym słońcu. Proces obróbki wygląda podobnie
jak przy produkcji zielonej Gyokuro. Liście są poddawane
działaniu pary, przedmuchiwane gorącym powietrzem,
a następnie suszone i zwijane w wąskie igły.
Duże i szerokie liście dają po zaparzeniu świeży, delikatny
aromat i jasnozielony kolor.
Sposób przygotowania:
Należy zaparzać ok. 2 min wodą o temperaturze 65-70°C.
Pić po posiłkach lub na zimno jako orzeźwiający napój.
Bancha
Właściwości:
Bardzo bogata w wapń i żelazo
Herbata ta pochodzi z tych samych krzewów co Sencha.
Produkowana z większych, twardszych, grubiej żyłkowanych liści
wraz z szypułkami i miękkimi łodyżkami pozostałych po zbiorze herbaty
Sencha. Grubsze liście zawierają mniej kofeiny i taniny,
przez co dają słabszy żółto-brązowy napar doskonale nadający się dla dzieci
i osób starszych.
Pić po posiłku lub na zimno jako napój orzeźwiający.
sposób przygotowania:
Zaparzać wodą w temp. 70-80°C na 30-60s.
Polecana także na zimno - zalać herbatę ciepłą wodą (nie wrzątkiem). Pozostawić na jedną noc w lodówce (lub min. 4 godziny). Wlać herbatę do filiżanek przelewając ją przez sitko.(należy wypić herbatę w dniu jej przygotowania)
Kokeicha
Właściwości:
Nie jest to typowy susz herbaciany, nie są to też listki ani
pąki. Jest to sproszkowana herbata sporządzana z liści
ścieranych na proszek, mieszanych z wodą i
sproszkowanym ryżem Shinode,
a następnie przeciskanych przez specjalne formy, suszonych i w końcu ciętych
na kształt sosnowych igiełek. Należy więc do rodziny herbat
"prasowanych".
Ma łagodny smak, w którym odczuwa się odrobinę słodyczy,
pochodzącej od ryżu.
Sposób przygotowania:
Dwie łyżeczki na filiżankę, zalać wodą o temperaturze 60-70ºC.
Parzyć 1,5-2 minuty.
Prawidłowo zaparzona daje żółto-zielony napar o delikatnym,
lekkim smaku. Najlepiej smakuje bez dodatków.
W przeciwieństwie do innych zielonych herbat nie trzeba jej
usuwać z kubka (Japończycy wróżą z powstałego na dnie kształtu)
a pozostałe "igiełki" można zaparzyć jeszcze 1 - 2 razy aż do
całkowitego ich rozpuszczenia.
Genmaicha
Właściwości:
To tradycyjna japońska mieszanka herbaty Bancha z prażonym
ryżem i jęczmieniem, podobnym do prażonej kukurydzy.
Zawiera dużo witaminy B1, dzięki czemu ma korzystny wpływ
na trawienie.
Herbata o jasnobrązowym, orzeźwiającym naparze i orzechowym
zapachu. Do picia o każdej porze dnia,
zwłaszcza do lekkich potraw.
Sposób przygotowania:
1 płaska łyżeczka na filiżankę, zalewać wrzątkiem 70-80ºC
parzyć 4-5 minut. (tego czasu parzenia akurat nie jestem pewien)
Herbata parzy się na żółtawy kolor
Kukicha
Właściwości:
"Kuki" to po japońsku łodyga.
Herbata ta składa się nie tylko z listków, ale także z ogonków
(szypułki), które zawierają mniej garbników i kofeiny.
Kukicha smakuje świeżo i łagodnie.
Napar jest lekki o delikatnie słodkawym posmaku.
Herbata ta wytwarzana jest w niewielkich ilościach.
Sposób przygotowania:
Parzyć wodą o temp. 70ºC, przez 2 minuty.
Hojicha
Właściwości:
Herbata ta wytwarzana jest z palonych liści herbaty Bancha jest jednak od niej mniej bogata w garbnik i teinę, dzięki znikomej zawartości teiny herbata ta odpręża i uspokaja. Polecana dla małych dzieci i osób chorych.
Obniża poziom cukru we krwi.
Jest doskonałym dodatkiem do dań tłustych i smażonych. Rozbija cząsteczki tłuszczu, co ułatwia trawienie.
Prawidłowo zaparzona posiada czerwono - brązowy napar o "dymnym" smaku i aromacie.
Sposób przygotowania:
Należy zaparzać ok. 15-30 sekund wodą o temperaturze 80°C (ok. 2 min. po zagotowaniu). Przy kolejnym zaparzaniu (nawet do 3 razy), należy odlać całą pozostałą w zaparzaczu wodę, aby uniknąć zgorzknienia kolejnego naparu.
To tyle z mojej strony prosiłbym o zweryfikowanie podanych przez zemnie informacji zwłaszcza odnośnie czasów parzenia poszczególnych herbat bo w przypadku herbaty Genmaicha to nie jestem pewien czy na pewno należy ją parzyć aż przez niemal 5 minut