Witam was wszystkich
Jeżeli nie masz nic przeciwko Neo to mogę odsprzedać Ci troszkę herbaty jaką ściągam przez przyjaciół z Japonii. Ale nie gwarantuję czy będzie dla Ciebie wystarczająco tania ( co dla jednych jest przystępne dla innych może nie być ) poza tym doświadczenie moje z zieloną herbatą dostępna na rynku w Polsce nie jest dobre zwyczajnie herbata sprzedawana u nas po zaparzeniu nie różni się niczym od siana zalanego wrzątkiem, owszem są osoby które po wypiciu orginalnej herbaty japońskiej twierdzą że nie różni się niczym od chńskiej , tajskiej , czy koreańskiej tak powszechnych ( właśnie ze względu na niską cenę ) w naszych sklepach ale cóż nie można polemizować z kimś kto ma wypalone kubki smakowe. Ja sprowadzam ją z najlepszej plantacji w Japonii tylko na użytek własny i członków naszego klubu. Kontakt wypracowałem w trakcie pobytu tam i przyznam że kosztowało mnie troszkę trudu aby stać się klientem ( producent raczej nie szuka nowych i jest bardzo nieufny ) .
Co do japońskiej herbaty to rzecz ma się następująco : Japończycy mają około 10-ciu rodzajów zielonej herbaty którą piją na codzień ( wyłączam tu ceremonię CHADO bo o niej mogę napisać osobny i zbyt długi elaborat ale szkoda pisać o czymś o czym już tyle napisano ) w zależności od okazji , nastroju , aury , okoliczności itd. ( jeżeli ktoś będzie zainteresowany wyślę kilka informacji emailem ( bo przez tyle lat nazbierało mi się tego) I tak żeby nie było za długo :
SENCHA – Dla poprawienia sił witalnych
Sencha jest najpopularniejszą herbatą w Japonii. 80% produkcji herbaty w Japonii stanowi produkcja herbaty SENCHA.
Kolor herbaty sencha znacznie różni się od herbaty chińskiej czy bardziej popularnej u nas w kraju herbaty czarnej , idealną barwą po zaparzeniu jest złocisty kolor. W smaku herbaty Sencha czuje się mocny zapach liści herbaty i łagodny słodko-gorzki smak , ciekawostkę stanowi fakt że zależnie od regionu czy pory roku której dokonywano zbioru smak herbaty sencza różni się między sobą . Pierwszy zbiór herbaty sencha zaczyna się końcem kwietnia i trwa do połowy maja , herbata zebrana w tym okresie jest najlepsza i najsmaczniejsza , nosi ona nazwę Sincha , jej wykwintny smak jest najwyżej ceniony przez koneserów herbaty .
Warto wiedzieć że , im cieńsze listki herbaty tym lepsza jakość
KONACHA – Do , lub po posiłku
Słowo „kona” oznacza po japońsku „proszek” ale nie chodzi tu o proszek w dosłownym tłumaczeniu ale o bardzo drobne listki , które zostają przy produkcji herbat sencza lub gyokuro.
Konacza jest podawana często w restauracjach w Japonii , oraz w sieci Japońskich restauracji „SAKURA” w Polsce ponieważ picie tej herbaty po jedzeniu surowej ryby bardo pomaga w trawieniu , posiada ona bakteriobójczy charakter a ponadto poprawia i utrzymuje higienę jamy ustnej .
Konacza posiada mocny , po zaparzeniu przyjmuje ciemno zieloną barwę .
Niezbędną rzeczą do zaparzenia herbaty koncha jest bambusowe sitko ( ale w przypadku jego braku dopuszczalny jest metalowy ) Często konacza jest sprzedawana w ekspresowych torebkach ze względu na natychmiastowy czas parzenia co bez wątpienia stanowi dużą zaletę tej herbaty zwłaszcza jeżeli chcemy szybko obsłużyć większą ilość osób.
MACCHA – zjeść całą herbatę
Maccha hoduję się w taki sam sposób jak herbatę gyokuro z tą jedną różnicą że herbata Maccha jest proszkowana , pijąc tą herbatę zjadamy jej listki.
Wcześniej w Japonii ten rodzaj herbaty wykorzystywano tylko w ceremonii parzenia , ale obecnie pije się ją również w życiu codziennym do czego i my serdecznie państwa namawiamy ze względu na egzotyczną formę i niebywale wyszukany smak po zaparzeniu.
Jej przygotowanie jest bardzo proste aby ją przygotować niezbędny jest tylko bambusowy pędzel „chasen”
GYOKURO – Królowa zielonej herbaty
Z całą pewnością można stwierdzić że wśród japońskich zielonych herbat Gyokuro znajduje się na samym szczycie.
Herbata ta jest w inny sposób uprawiana niż herbata Sencha , różnica polega na tym że krzewy herbaciane chronione są przed bezpośrednimi promieniami słońca specjalnymi baldachimami w skutek czego liście nabierają bardziej głębokiego , subtelnego słodkiego smaku.
Gyokuro nie jest herbatą do codziennego spożycia , pije się ją tylko na specjalne okazje lub wtedy kedy chcesz poświętować sobie w samotności.
Herbatę tą pije się w małej ilości wody, więc można ją smakować jak coniaq
HOJICHA – gasząca pragnienie ( moja ulubiona !!! )
Hojicha jest prażoną zieloną herbatą uzyskiwaną z herbat Sencha lub Bancha .
Choć powstaje z dwóch w/w gatunków posiada zupełnie odrębny zapach i odświeżający smak.
Idealnie pasuje do posiłków mięsnych lub tłustych potraw.
Nie jest gorzka i zawiera mniej kofeiny niż Sencha , więc można ją pić przed snem.
Szczególnie polecana jest dla dzieci , osób starszych , mających problemy z żołądkiem.
Ponadto świetnie gasi pragnienie , dlatego jest chętnie pita podczas upałów oraz przez osoby poddane dużym obciążeniom fizycznym np.: sportowców
BANCHA – wspomagająca trawienie
Pierwotnie do pozyskania tej herbaty wykorzystywano liście późnego zbioru.
Obecnie bywa traktowana jako niższy gatunek Sencha , jest to spowodowane postępem technicznym , który daje możliwość lepszej selekcji liści starszych od Świerzych oraz twardych od miękkich, tych które bardziej nadają się na Sencha.
Poza tym jest to spowodowane rosnącymi wymaganiami rynku co do jakości herbaty Sencha.
W porównaniu z herbatą Sencza . herbata Bancha posiada lekki , delikatny smak ,mniej słodki zawiera też mniej kofeiny , dlatego polecana jest do picia przed snem.
MECHA – pobudzająca
Mecha ( podobnie jak Koncha ) jest pozyskiwana z delikatnych listków z samego czubka pędów krzewów herbacianych , które zostają pozyskiwane przy selekcji herbat Sencha , lub Gyokuro.
Mecha charakteryzuje się okrągłym kształtem liści i posiada całe bogactwo esencji smaku zielonej herbaty. Ma mocny gorzkawy smak, zawiera dużo kofeiny, dlatego zaleca się pić ją rano zamiast kawy lub podczas wzmożonego wysiłku w pracy .
KUKICHA – rozweselająca
Kukicha jest uzyskiwana z łodygi „kuki” liści wyselekcjonowanych do Sencha , lub Gyokuro
dlatego jej jakość smak jest już zagwarantowany przez liście.
Największym czarem tej herbaty jest wysublimowany , lekki smak i odświeżający aromat zieleni , które pozytywnie wpływają na nasz układ nerwowy rozpraszając stres i rozweselając.
Zaleca się pić w trakcie krótkich przerw w pracy.
GENMAICHA – relaksująca
Genmaicha charakteryzuje się świerzym zapachem prażonego ryżu „genami”
Genmaicha jest uzyskiwana z Sencha , lub Bancha pomieszanej pół na pół z prażonym ryżem ( nigdy nie miesza się z kukurydzą ! )
Genami posiada właściwości witaminy B która daje efekt odprężenia i zwalcza uczucie zmęczenia , a także witaminy E poprawiając krążenie krwi , stanowi świetną kompozycję z herbatą która posiada dużo witamin i minerałów
I to tyle na poczatek !!!!
Przeprszam że tak długo.
Dla tych których udało mi się zainteresować a są z Bielska - Białej lub okolic zapraszam na zajęcie w Klubie "NIHONCHAKAN"
Dla internautów służe pomocą przez internet.
roninusagi@onet.eu
www.kendo-bielsko.com.pl ( na razie w budowie )
Pozdrawiam Wszystkich.